Új elérhetőségünk: http://dualis.uni-sopron.hu/
Új információkkal ezen honlapunkat nem frissítjük!
Az új, 2018-as felvételihez kapcsolódó információ szintén az új honlapunkon érhető el!

Üdvözöljük a faipari mérnöki alapszak duális képzésének információs felületén!

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara a kormányzati törekvésekkel összhangban, a felsőoktatásból kikerülő mérnökök gyakorlatiasabb felkészültsége érdekében 2015 szeptemberétől a faipari mérnök alapszak esetén bevezette és el is indította  a - minisztériumi iránymutatásoknak megfelelően működő - duális képzési formát. A duális képzés az egyetemi oktatással karöltve az ipari vállalatok gyakorlati képzésben való részvételén alapul (Németországban régebb óta működő minta alapján). Ennek megfelelően a duális képzés, mint gyakorlatorientált oktatás lehetőséget nyújt a hallgatóknak, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek és a mérnöki készségeket megalapozzák a felsőoktatásban eltöltött évek alatt.

A duális képzés nem más, mint az egyetemi képzés és a vele párhuzamosan folyó szakmai gyakorlati képzés, melynek célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel. A hallgatóknak vállalati tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, mely így sokkal komplexebb ismeretet biztosít számukra (technológia megismerése, kreativitás, felelősségvállalás, csapatmunka, szakmai nyelv, stb.), készség szintre fejleszti elméleti tudásuk alkalmazását. Egy évet tekintve a hallgató 26 hetet az egyetemen, míg 22 hetet vállalatnál tölt. 


Más műszaki szakoktól eltérően a faipari duális képzés egyedinek mondható. A faipari mérnökképzés unikális jellegű, az országban egyedül Sopronban van, ezért nem a közeli régió(k) vállalataira kellett felépítenünk a képzést, hanem az országban megtalálható, szétszórtan elhelyezkedő faipari vállalatokra (illetve erdészetek faipari termelő egységeire). Ennek eredménye, hogy a leendő hallgató egy, a lakóhelyéhez közel eső vállalatot is választhat.